Vervekonkurranse

pablo (2).png

Varer fra og med 28. august 2019 til og med 30. september 2019.

Sponsede premier! Vi deler ut et par med valgfri Kero Snötass-sko fra Lifjellbovre til en heldig vinner, en Team Sápmi-lue fra Graveniid til en annen og noe kult fra Tjåenieh (finn henne på Instagram) til en tredje.

  • Hvordan delta:
    -  Du må være eller bli medlem av Noereh (www.noereh.no/blimedlem). 
    -  Verve minst ett medlem til organisasjonen. Husk at h*n må fylle inn “Vervet av”

Man får ett lodd i trekningen per verving. Medlemskap må være betalt for å være gyldig.

Hva er Noereh?:
Noereh er en samisk uavhengig ungdomsorganisasjon på norsk side, for ungdom mellom 12 og 30 år. Ønsker du å lese mer om Noereh? Gå inn på www.noereh.no/hva-er-noereh

Noereh på Márkomeannu

Márkomeannu feirer 20 år denne sommeren og Noereh er med på feiringen. Dere finner oss i Noerehlåavtege, som er en møteplass for ungdommen på festivalen. Der har vi blant annet vært med på å sette sammen deler av programmet.

61825520_2357272937628116_7865653636737531904_n.jpg

Om du er medlem i Noereh får du i tillegg rabbaterte billetter til festivalen. Alt du trenger å gjøre er å fylle ut dette skjemaet: https://forms.gle/jYPDVEkgSuW6Hzv5A Om du ikke er medlem enda så er det ikke for sent å melde seg inn. Blant annet kan du finne oss på Vipps under kategorien “Kjøp og betal”.

Vi gleder oss til å se dere i sommer!

Ávjovárri Noereh!

Denne påsken har Noereh vært i Guovdageaidnu på påskefestival. Tirsdag 16. april deltok deler av sentralstyret på Kautosjok Noereh, nå Ávjovárri Noereh (!), sitt årsmøte. Under årsmøtet ble det en liten navneendring på lokallaget, samt valgt nytt styre.

Det nye styret ledes av Iŋgá Káre Márjá Utsi og med seg har hun Mathis Eira (nestleder), Isak Anta Mihkkal Kvitfjell, Elina Johansen Ijäs, Berit Inger Mathisdatter Eira, samt Johan Heaika Eira Heattá som vara.

pablo (2).png

Noereh har også arrangert en vellykket Snøvolleyball-turnering denne påsken. Om du lurer på hva dette er, så må du bli med neste påskefestival for å se!

SápmiToo

Paneldebatt i Guovdageaidnu Foto: Isak Anta Kvitfjell

Paneldebatt i Guovdageaidnu Foto: Isak Anta Kvitfjell

Denne helgen har jeg vært på SápmiToo konferanse i Kautokeino og Masi, hvor vold og overgrep i Sápmi lå på agendaen. Måten de formidlet om temaet var gjennom kunst, filmer, musikk og paneldebatter, noe som gjorde helgen veldig interessant. Åpningen til SápmiToo var på Dáiddadállu i Kautokeino, hvor malerier og bilder, joik og annet kunst skapte en fin opplevelse og en type tankevekker til hva helgen ville bringe. På kvelden var det slampoesi med Timimie Marak og joik vs. Strupesang med Sara Marielle Gaup Beaska og Taqralik Partridge, som en fin start på en følelsesladet helg.

Fredagen startet med en smell, gjennom danseforestilling av Ánna-Katri Helander sin «Aindás». Så va det noen taler av ordføreren Johan Vasara og Mikkel Eskil fra Sametinget. Hele dagen gikk ut på å fortelle om vold og overgrep i Sápmi. Det ble blant annet vist filmer som viste hvordan man kunne synliggjøre saker som ikke snakkes om offentlig. På paneldebatten var det snakk om MeToo i henhold til hvordan det også slo an i Sápmi. Der ble det også snakket om hvorfor mennesker i Sápmi holder seg tause i saker som dette, og hvordan situasjoner kan føre til vold. Det var snakk om hvordan gutter i reindrift tyr til alkohol istedenfor å snakke om hva de har på hjertet, og hvordan med tiden de tyr til vold, som et resultat av å ikke selv ha det bra. Det var snakk om machokultur, hvordan mannfolk i Sápmi har en tendens til å være tause, fordi de tror at de selv kan håndtere sine tanker og at ingen andre skal hjelpe til med det. På kvelden hadde Article 3 konsert på Thon Várri.

Safespace av Jenni og Katarina

Safespace av Jenni og Katarina

Lørdagen var vi i Masi, hvor det var workshops hvor man skulle skrive dikt, snakke om historiske traumer og minner, og safespace med Jenni Laiti og Katarina. Det var en veldig følelsesladet dag gjennom det å høre alle de historier som ble fortalt. På safespace var det viktig å ikke ta med drama eller annet tøv inn i rommet. Der satt vi i ring og det ble fortalt om personlige hendelser som trengtes å fortelles om. Det som ble sagt på safespace, forblir på safespace. Videre på dagen var det paneldebatt om SápmiToo og hvordan man skal handle framover. Der var det snakk om å få begge perspektiver inn, og finne en god måte å handle med de volds og overgrepssaker som ble dratt frem. Det å åpne samfunnet for de samtaler. Så var det middag og avslutningstale av Dine Fenger, hvor de takket dem som hadde vært med og de som hadde gjort det mulig for å arrangere SápmiToo. På kvelden var det konsert med Mari Boine.

Det var en veldig bra helg på mange måter, gjennom alt som ble sagt i hele konferansen og måten å handle med slike hendelser. Dette var en bra måte å kunne snakke om saker, og håper at dette fortsetter videre. En stor takk til Dáiddadállu som har fått til en såpass bra konferanse med så mange flinke folk!

Skrevet av styremedlem Isak Kvitfjell.

Noereh 10 år!

Nytt styre:  Maria W. Grensemo, Anja Márjá Nystø Keskitalo, Eivind Yrjan Stamnes, Ellinor Skartland, Ronja Vaara, Jenny Krihke D. Bendiksen, Isak Anta M. Kvitfjell, Elen Ravna (Dan Jonas D. Sparrok og Erle Bårdsdatter Sæther) Foto: Mads Suhr Pettersen

Nytt styre: Maria W. Grensemo, Anja Márjá Nystø Keskitalo, Eivind Yrjan Stamnes, Ellinor Skartland, Ronja Vaara, Jenny Krihke D. Bendiksen, Isak Anta M. Kvitfjell, Elen Ravna (Dan Jonas D. Sparrok og Erle Bårdsdatter Sæther) Foto: Mads Suhr Pettersen

Denne helgen feiret Noereh 10-årsjubileum i Tromsø. Fra 7. - 10. mars samlet omtrent 50 samiske ungdommer seg for workshops, landsmøte, 8. marstog og festmiddag med både stand-up og konsert.

Under landsmøtet valgte vi blant annet nytt styre og resolusjoner for det kommende året. Det var en veldig hyggelig helg og det nye styret gleder seg til å jobbe for samisk ungdom det kommende året!

Om du ikke fikk deltatt på landsmøtet, men likevel ønsker å bli medlem av Noereh så kan du melde deg inn her:

Botke jávohisvuođa!  Noereh holdt både appell og gikk under egen parole på kvinnedagen. Et viktig fokus under årets landsmøte var vold og overgrep i Sápmi. Foto: Mads Suhr Pettersen

Botke jávohisvuođa! Noereh holdt både appell og gikk under egen parole på kvinnedagen. Et viktig fokus under årets landsmøte var vold og overgrep i Sápmi. Foto: Mads Suhr Pettersen