Hopp til hovedinnhold

Gákterámis

Hva er Gákterámis?

Gákterámis hadde sin begynnelse i 2019 i tromsø etter fysisk vold som hadde grunnlag i samehets i Tromsø. Romssa Noereh, NSR og SSDN gikk i lag og skapte grunnlaget for konseptet og arrangerte den 28. september i 2019 en markering for å stå sammen mot samehets. Gákterámis vil direkte bli oversatt til norsk som Koftestolthet.

I august 2022 kom NIM med en nedslående rapport om hets/negativitet mot samer. Nasjonalt er det 11% som har negative holdninger til samer, mens om du ser på tallene i nord er de firedobblet.

Noereh har som mål å skape møteplasser for samisk ungdom og tenker at gákterámis bør gjenopplives og utbedres til et regelmessig konsept hvor man oftere får muligheten til å samles med kofte for å skape trygge og synlige møteplasser. Sammen er vi sterke.

Noereh vil strategisk lage gákterámis arrangement igjennom året hvor man kan møtes. Det blir også en egen hashtag (#gákterámis) hvor man ellers i året også kan legge ut og oppforde folk til å ta på kofta og komme til samme sted, slik får man også inkludert enda fler.

Konseptet får kick-off under språkuka 2022 i Bodø.

Noereh blir å ha konkuranse hvor alle som tar bilde av seg selv i kofta under visse arrangementer og bruker hashtagen #gákterámis er med i trekningen av en premie.

logo

Bli med i Noereh

Noereh er møteplassen for deg mellom 13-30 år som har lyst til å styrke din samiske identitet, få flere venner eller engasjere deg for den samiske kulturen.

Bli medlem