Hopp til hovedinnhold

Koftedagen

Feire koftedagen med oss!

Noereh står bak den internasjonale (og intergalaktiske) Gáktebeaivi/Koftedagen. Det er en dag der du er invitert til å kle på deg kofta, eller et samiskinspirert flagg for å bli med på å synliggjøre det samiske i hverdagen.

Dagen har blitt arrangert hvert år siden 2014, og den blir typisk lagt til en hverdag i første halvdel av april. Følg med på facebooksiden vår for siste nytt om dagen.

logo

Koftedagen 2022

Koftedagen 2024 blir torsdag 11. april.

Legg ut bilder av deg selv med kofte eller et samisk plagg på Facebook og Instagram og tagg med:

#gáktebeaivi2024

#gápptebiejvve2024

#gaptabiejjie2024

Se bilder fra tidligere koftedager

logo

Få siste nytt om koftedagen

På Noereh facebook side legger vi ut årets arrangement og siste nytt om dagen.

Noereh på facebook
logo

Andre anledninger – Gákterámis

Gákterámis hadde sin begynnelse i 2019 i tromsø etter fysisk vold som hadde grunnlag i samehets i Tromsø. Romssa Noereh, NSR og SSDN gikk i lag og skapte grunnlaget for konseptet og arrangerte den 28. september i 2019 en markering for å stå sammen mot samehets. Gákterámis vil direkte bli oversatt til norsk som Koftestolthet.

I august 2022 kom NIM med en nedslående rapport om hets/negativitet mot samer. Nasjonalt er det 11% som har negative holdninger til samer, mens om du ser på tallene i nord er de firedobblet.

Noereh har som mål å skape møteplasser for samisk ungdom og tenker at gákterámis bør gjenopplives og utbedres til et regelmessig konsept hvor man oftere får muligheten til å samles med kofte for å skape trygge og synlige møteplasser. Sammen er vi sterke.

Noereh vil strategisk lage gákterámis arrangement igjennom året hvor man kan møtes. Det blir også en egen hashtag (#gákterámis) hvor man ellers i året også kan legge ut og oppforde folk til å ta på kofta og komme til samme sted, slik får man også inkludert enda fler.

Konseptet får kick-off under språkuka 2022 i Bodø.

Noereh blir å ha konkuranse hvor alle som tar bilde av seg selv i kofta under visse arrangementer og bruker hashtagen #gákterámis er med i trekningen av en premie.

Bli med i Noereh

Noereh er møteplassen for deg mellom 12-30 år som har lyst til å styrke din samiske identitet, få flere venner eller engasjere deg for den samiske kulturen.

Bli medlem